Uvodna stran | infw_faktur - prilagoditev programa pravilniku o izdanih računih za gotovinsko poslovanje
Prikaz novice:

31.5.2013 Infw_Faktur - Prilagoditev programa Pravilniku o izdanih računih za gotovinsko poslovanje
V pripravi je sprememba programske opreme Infw_Faktur - Fakturiranje za prilagoditev zahtevam 38. člena Zakona o davčnem postopku ZdavP-2 (Ur. list RS 94/12) ter Pravilnika o zahtevah za računalniške programe...ter vsebini, obliki, načinu in rokih za predložitev podatkov (Ur. list RS 35/13).
 
Pravilnik določa da računalniški program za izdajanje računov pri gotovinskem poslovanju ne sme omogočati brisanje, prilagajanje, popravljanje, dodajanje ali kakršno koli drugačno spreminjanje katerega koli zapisa, shranjenega v informacijskem sistemu, napravi ali na drugem mediju, brez hrambe izvornih podatkov in vseh poznejših sprememb.
 
Poleg tega je v Pravilniku predpisana tudi vsebina in oblika izpisa podatkov o izdanih računih pri gotovinskem poslovanju. Podatki se zapišejo v tekstovni datoteki IZPIS RAČUNI GLAVE.TXT in IZPIS RAČUNI POSTAVKE.TXT . Podatke mora zavezanec dostaviti davčnemu organu v roku 3 delovnih dni po prejemu zahtevka.
 
V programu Infw_Faktur - Fakturiranje se vnašajo računi s podatki o nazivu ter naslovu kupca, ki se izpisujejo na papir A4 formata. Računi so lahko plačani na TRR račun ali pa gotovinsko. Doslej je program omogočal poljubno spreminjanje posameznega računa, ker se le ta ni avtomatično prenašal v nobene druge finančne evidence (glavna knjiga, saldakonti, KPO, DDV...). Za uporabnike, ki jim kupci gotovinsko plačujejo račune (storitvene dejavnosti, serviserji, avtomehaniki,...) bo program ustrezno spremenjen, tako da ne bo možno brisanje, dodajanje ali kakršnokoli spreminjanje podatkov brez hrambe izvornih podatkov. V programsko opremo bo dodan izpis in obdelava za predložitev zahtevanih podatkov o izdanih računih pri gotovinskem poslovanju. Spremembe bodo na voljo v DOS, WinConsole in WinGUI verziji programske opreme.
 
Določbe pravilnika začnejo veljati dne 01.07.2013. DURS pa že napoveduje inšpekcijske nadzore v prvih dneh po uveljavitvi le tega.
 
Za kršenje določb 38. člena ZdavP-2 ter Pravilnika o zahtevah za računalniške programe... so predpisane izredno visoke globe:
- za posameznike od 3.000 do 10.000 EUR
- za samostojne podjetnike od 20.000 do 70.000 EUR
- za pravne osebe od 50.000 do 150.000 EUR
 
Več podrobnosti o izpolnjevanju določb ZDavP-2 in Pravilnika si lahko preberete na spletni strani DURS-a:
 
Za prilagoditev programske opreme določbam Pravilnika o zahtevah za računalniške programe... je obvezna nadgradnja programske opreme na verzijo 4.90 (junij 2013).
 
V primeru, da uporabnik ne nadgradi programske opreme in še vedno uporablja starejše verzije INFEL programske opreme (ver < 4.90) , proizvajalec le te NE prevzema nikakršne odgovornosti za neusklajenost programa z določbami ZDavP-2 in Pravilnika o zahtevah za računalniške programe...!

Nazaj na novice...