Uvodna stran | infw_mattrg - prilagoditev programa pravilniku o izdanih računih za gotovinsko poslovanje
Prikaz novice:

31.5.2013 Infw_Mattrg - Prilagoditev programa Pravilniku o izdanih računih za gotovinsko poslovanje
V pripravi je sprememba programske opreme Infw_Mattrg - Trgovina na drobno in Infw_Mattrg - Blagajna storitve za prilagoditev zahtevam 38. člena Zakona o davčnem postopku ZdavP-2 (Ur. list RS 94/12) ter Pravilnika o zahtevah za računalniške programe...ter vsebini, obliki, načinu in rokih za predložitev podatkov (Ur. list RS 35/13).
 
Pravilnik določa da računalniški program za izdajanje računov pri gotovinskem poslovanju ne sme omogočati brisanje, prilagajanje, popravljanje, dodajanje ali kakršno koli drugačno spreminjanje katerega koli zapisa, shranjenega v informacijskem sistemu, napravi ali na drugem mediju, brez hrambe izvornih podatkov in vseh poznejših sprememb.
 
Poleg tega je v Pravilniku predpisana tudi vsebina in oblika izpisa podatkov o izdanih računih pri gotovinskem poslovanju. Podatki se zapišejo v tekstovni datoteki IZPIS RAČUNI GLAVE.TXT in IZPIS RAČUNI POSTAVKE.TXT . Podatke mora zavezanec dostaviti davčnemu organu v roku 3 delovnih dni po prejemu zahtevka.
 
V programih Infw_Mattrg Trgovina na drobno oziroma Infw_Mattrg Prodaja - storitve, že doslej ni bilo možno brisanje, dodajanje ali kakršnokoli spreminjanje podatkov brez hrambe izvornih podatkov. V programsko opremo pa bo dodan izpis in obdelava za predložitev zahtevanih podatkov o izdanih računih pri gotovinskem poslovanju. Spremembe bodo na voljo v DOS, WinConsole in WinGUI verziji programske opreme.
 
Določbe pravilnika začnejo veljati dne 01.07.2013. DURS pa že napoveduje inšpekcijske nadzore v prvih dneh po uveljavitvi le tega.
 
Za kršenje določb 38. člena ZdavP-2 ter Pravilnika o zahtevah za računalniške programe... so predpisane izredno visoke globe:
- za posameznike od 3.000 do 10.000 EUR
- za samostojne podjetnike od 20.000 do 70.000 EUR
- za pravne osebe od 50.000 do 150.000 EUR
 
Več podrobnosti o izpolnjevanju določb ZDavP-2 in Pravilnika si lahko preberete na spletni strani DURS-a:
 
Za prilagoditev programske opreme določbam Pravilnika o zahtevah za računalniške programe... je obvezna nadgradnja programske opreme na verzijo 4.90 (junij 2013).
 
V primeru, da uporabnik ne nadgradi programske opreme in še vedno uporablja starejše verzije INFEL programske opreme (ver < 4.90) , proizvajalec le te NE prevzema nikakršne odgovornosti za neusklajenost programa z določbami ZDavP-2 in Pravilnika o zahtevah za računalniške programe...!

Nazaj na novice...